Maailman aids-päivän 1.12. tilaisuudet Helsingissä


Maailman aids-päivänä 1.12.2024 järjestetään kaksi tilaisuutta Helsingissä.

Maailman aids-päivänä on mahdollista ottaa upea tatuointi, jolla on merkitystä hiviin liittyvän stigman poistamiseksi. Tatuoinnin ottaminen on mahdollista kahdella tatuointistudiolla Helsingissä 1.12. Lue lisää Hivpointin nettisivuilta. Stop stigmalle!

Maailman aids-päivänä perinteisesti muistetaan aidsiin menehtyneitä ja juhlitaan lääkityksen turvaamaa tervettä elämää. Tällä kertaa kokoonnutaan klo 16 Helsingin keskustakirjasto Oodiin, jossa kuullaan tarinoita hivin kanssa elämisestä. Tarinoiden päätteeksi esiintyy Helsingin gay-kuoro Out’n’loud. Tervetuloa!

5 faktaa hivistä

Fakta 1: Hiv ei tartu suutelemalla 

Hiv on virus, joka ei tartu päivittäisessä kanssakäymisessä. Hi-virus ei säily tartuttavana elimistön ulkopuolella joutuessaan tekemisiin ilman kanssa. Hiv ei tartu esimerkiksi syljen välityksellä, pinnoilta, hyttysten tai muiden eläinten välityksellä, ruokailuvälineiden kautta tai kosketuksen, esimerkiksi halaamisen välityksellä. Hiv ei tartu seksissä hiv-tartunnan saaneelta, jolla on toimiva lääkehoito sairauteen.

Fakta 2: Hiviä voidaan ehkäistä monella eri tavalla

Hiviä voidaan ehkäistä monella tavalla. Ihmisten keinot ja mahdollisuudet suojautua hiv-tartunnalta kuitenkin vaihtelevat maittain hoidon ja ehkäisykeinojen saatavuuden mukaan, mutta myös maiden sisällä. Suomessakin prep- ja pep-lääkkeiden saatavuudessa, nuorten maksuttomien ehkäisyvälineiden saatavuudessa ja nuorten seksuaalikasvatuksen laadussa on eroja alueittain.

Fakta 3: Hiv ei tartu, kun hiv-positiivinen on toimivalla lääkityksellä

Hiv on virus, joka ei tartu päivittäisessä kanssakäymisessä. Hi-virus ei säily tartuttavana elimistön ulkopuolella joutuessaan tekemisiin ilman kanssa. Hiv ei tartu esimerkiksi syljen välityksellä, pinnoilta, hyttysten tai muiden eläinten välityksellä, ruokailuvälineiden kautta tai kosketuksen, esimerkiksi halaamisen välityksellä. Hiv ei tartu seksissä hiv-tartunnan saaneelta, jolla on toimiva lääkehoito sairauteen.

Fakta 4: Suomessa hiviin on tarjolla hyvä hoito ja lääkitys

Lääkityksellä oleva hiv-tartunnan saanut voi elää yhtä kauan kuin henkilö, jolla ei ole hiviä.  Hiv-positiivinen voi elää juuri omannäköistään, täysipainoista elämää: opiskella, työskennellä haluamallaan alalla, matkustaa, perustaa perheen ja saada hiv-negatiivisia lapsia. Hiv-tartunta ei ole myöskään este hyvälle seksielämälle.

Fakta 5: Hiviin liittyy paljon aiheetonta häpeää ja leimaamista

Kun hiviin ei ollut vielä löytynyt hoitoa, sairaus johti kuolemaan. Tuolloin hiv aiheutti pelkoa ympäri maailmaa. Sittemmin sairaudenkuva on muuttunut hyvän lääkehoidon ansiosta. Tänä päivänä tutkittua tietoa hivistä on saatavilla hyvin. Vanhat pelot ovat kuitenkin jääneet osalle ihmisistä. Monilla on edelleen vanhentunutta tietoa hivistä, mikä näkyy ikävinä asenteina, ennakkoluuloina, turhina pelkoina ja syrjintänä hiv-tartunnan saaneita kohtaan niin opiskelu- ja työelämässä kuin vapaa-ajalla. Tämä ylläpitää hiviin liittyvää häpeää ja leimaamista. Häpeä ja pelot voivat olla myös esteenä hiv-testiin hakeutumiselle, hiv-tartunnan saaneen hoitoon sitoutumiselle tai ihmissuhteiden solmimiselle.

Asenne tarttuu – lääkitty hiv ei tartu


Ihmisten asenteet, mielialat ja suhtautumistavat voivat helposti vaikuttaa ja tarttua toisiin ihmisiin. Olemme sosiaalisia olentoja ja omaksumme herkästi toisten tunnetiloja ja suhtautumistapoja, erityisesti silloin, kun olemme läheisessä vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Vaikka asenne tarttuu, lääkitty hiv ei tartu.

Seuraa Maailman aids-päivää sosiaalisessa mediassa

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Suomi saavutti kansainväliset hiv-tavoitteet – stigma yhä esteenä palveluiden saamiselle ❗️

Suomi on saavuttanut UNAIDSin asettamat 95–95–95-tavoitteet. Eli vähintään 95% hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, heistä 95% on lääkityksellä ja heistä 95%:lla hoito toimii hyvin ja virukset ovat ns. mittaamattomissa. Suomessa kuitenkin vielä n. 15 % hiv-positiivisista on toimivan lääkehoidon ulkopuolella. Tiedon puute ja stigma ovat keskeisiä esteitä, jotka vaikeuttavat hiv-tartunnan saaneiden pääsyä hoitoon ja tukipalveluihin.

“Suomessa hiv-tartunnat todetaan myöhään ja osalla sairaus on ehtinyt edetä aids-vaiheeseen asti. On väärin, että stigma estää ihmisiä pääsemästä testeihin ja hoitoon ajoissa”, toteaa Hiv-säätiön toiminnanjohtaja Vilma Pietilä.

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan vain 28 % pohjoismaalaisista tietää, että lääkitty hiv ei tartu. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että väärinkäsitykset hivin tartuntatavoista, hiv-hoidon vaikutuksista ja suhtautumisessa hiv-positiivisiin ovat yleisiä.

Myös ECDC:n tuoreen raportin mukaan myös terveydenhuollon työntekijöiden tiedot hivin tarttumisesta ja ehkäisystä ovat huolestuttavan puutteellisia. Tiedon puute näkyy hoitotilanteissa ennakkoluuloisina asenteina ja syrjivinä käytäntöinä.

”Hiv-tiedot sekä terveydenhuollossa että yleisväestössä ovat valitettavan heikolla tasolla. Yhteiskunta on jämähtänyt tilaan, jossa yksillä on todella ajantasaiset tiedot hivistä, ja toisilla käsitykset vastaavat vuosikymmeniä vanhoja tietoja”, kertoo Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen.

Lue koko tiedote osoitteessa www.maailmanaidspaiva.com/medialle/.
... See MoreSee Less

Suomi saavutti kansainväliset hiv-tavoitteet – stigma yhä esteenä palveluiden saamiselle ❗️  Suomi on saavuttanut UNAIDSin asettamat 95–95–95-tavoitteet. Eli vähintään 95% hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, heistä 95% on lääkityksellä ja heistä 95%:lla hoito toimii hyvin ja virukset ovat ns. mittaamattomissa. Suomessa kuitenkin vielä n. 15 % hiv-positiivisista on toimivan lääkehoidon ulkopuolella. Tiedon puute ja stigma ovat keskeisiä esteitä, jotka vaikeuttavat hiv-tartunnan saaneiden pääsyä hoitoon ja tukipalveluihin.  “Suomessa hiv-tartunnat todetaan myöhään ja osalla sairaus on ehtinyt edetä aids-vaiheeseen asti. On väärin, että stigma estää ihmisiä pääsemästä testeihin ja hoitoon ajoissa”, toteaa Hiv-säätiön toiminnanjohtaja Vilma Pietilä.  Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan vain 28 % pohjoismaalaisista tietää, että lääkitty hiv ei tartu. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että väärinkäsitykset hivin tartuntatavoista, hiv-hoidon vaikutuksista ja suhtautumisessa hiv-positiivisiin ovat yleisiä.  Myös ECDC:n tuoreen raportin mukaan myös terveydenhuollon työntekijöiden tiedot hivin tarttumisesta ja ehkäisystä ovat huolestuttavan puutteellisia. Tiedon puute näkyy hoitotilanteissa ennakkoluuloisina asenteina ja syrjivinä käytäntöinä.  ”Hiv-tiedot sekä terveydenhuollossa että yleisväestössä ovat valitettavan heikolla tasolla. Yhteiskunta on jämähtänyt tilaan, jossa yksillä on todella ajantasaiset tiedot hivistä, ja toisilla käsitykset vastaavat vuosikymmeniä vanhoja tietoja”, kertoo Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen.  Lue koko tiedote osoitteessa https://www.maailmanaidspaiva.com/medialle/.

Maailman aids-päivänä taistellaan stigmaa vastaan tatuoinnein! 🖤

Maailman aids-päivänä on mahdollista ottaa upea tatuointi, jolla on merkitystä hiviin liittyvän stigman poistamiseksi. Uniikit Maailman aids-päivän tatuointikuvat voi nähdä etukäteen Hivpointin Instagram-tilillä. Tatuointitapahtumissa ei kysytä ihmisen hiv-statusta, ja kaikki asiakkaat kohdataan yksityisyyttä kunnioittaen! 🌹

Lue lisää Hivpointin nettisivuilta osoitteessa hivpoint.fi 📲

hivpoint.fi/yleinen/tatuointitaiteilija-hammastyi-suomen-kaytantoa-kysya-hiv-statusta-tatuoinnin-...
... See MoreSee Less

Maailman aids-päivänä taistellaan stigmaa vastaan tatuoinnein! 🖤 
Maailman aids-päivänä on mahdollista ottaa upea tatuointi, jolla on merkitystä hiviin liittyvän stigman poistamiseksi. Uniikit Maailman aids-päivän tatuointikuvat voi nähdä etukäteen Hivpointin Instagram-tilillä. Tatuointitapahtumissa ei kysytä ihmisen hiv-statusta, ja kaikki asiakkaat kohdataan yksityisyyttä kunnioittaen! 🌹  Lue lisää Hivpointin nettisivuilta osoitteessa hivpoint.fi 📲  https://hivpoint.fi/yleinen/tatuointitaiteilija-hammastyi-suomen-kaytantoa-kysya-hiv-statusta-tatuoinnin-ottamisen-yhteydessa/Image attachment

Maailman aids-päivänä perinteisesti muistetaan aidsiin menehtyneitä ja juhlitaan lääkityksen turvaamaa tervettä elämää – tällä kertaa Oodin kirjataivaassa. ✨

Tänä vuonna tuli täyteen 35 vuotta Positiiviset ry:n perustamisesta, ja reilut 40 vuotta ensimmäisestä Suomessa tehdystä hiv-diagnoosista. Näihin vuosiin mahtuu monta tarinaa.

1.12.2024 klo. 16 Keskustakirjasto Oodin kolmannen kerroksen Saarikoski -matolla kuullaan tarinoita hivin kanssa elämisestä. Tarinatuokion päätteeksi esiintyy Helsingin gay-kuoro Out 'n loud 🙏

Lämpimästi tervetuloa mukaan kuuntelemaan, muistelemaan ja vaikuttumaan. ❤
... See MoreSee Less

Maailman aids-päivänä perinteisesti muistetaan aidsiin menehtyneitä ja juhlitaan lääkityksen turvaamaa tervettä elämää – tällä kertaa Oodin kirjataivaassa. ✨  Tänä vuonna tuli täyteen 35 vuotta Positiiviset ry:n perustamisesta, ja reilut 40 vuotta ensimmäisestä Suomessa tehdystä hiv-diagnoosista. Näihin vuosiin mahtuu monta tarinaa.  1.12.2024 klo. 16 Keskustakirjasto Oodin kolmannen kerroksen Saarikoski -matolla kuullaan tarinoita hivin kanssa elämisestä. Tarinatuokion päätteeksi esiintyy Helsingin gay-kuoro Out n loud 🙏  Lämpimästi tervetuloa mukaan kuuntelemaan, muistelemaan ja vaikuttumaan. ❤
Load more

Instagram

Suomi saavutti kansainväliset hiv-tavoitteet – stigma yhä esteenä palveluiden saamiselle ❗️

Suomi on saavuttanut UNAIDSin asettamat 95–95–95-tavoitteet. Eli vähintään 95% hiv-positiivisista tietää tartunnastaan, heistä 95% on lääkityksellä ja heistä 95%:lla hoito toimii hyvin ja virukset ovat ns. mittaamattomissa. Suomessa kuitenkin vielä n. 15 % hiv-positiivisista on toimivan lääkehoidon ulkopuolella. Tiedon puute ja stigma ovat keskeisiä esteitä, jotka vaikeuttavat hiv-tartunnan saaneiden pääsyä hoitoon ja tukipalveluihin.

“Suomessa hiv-tartunnat todetaan myöhään ja osalla sairaus on ehtinyt edetä aids-vaiheeseen asti. On väärin, että stigma estää ihmisiä pääsemästä testeihin ja hoitoon ajoissa”, toteaa Hiv-säätiön toiminnanjohtaja Vilma Pietilä.

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan vain 28 % pohjoismaalaisista tietää, että lääkitty hiv ei tartu. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että väärinkäsitykset hivin tartuntatavoista, hiv-hoidon vaikutuksista ja suhtautumisessa hiv-positiivisiin ovat yleisiä.

Myös ECDC:n tuoreen raportin mukaan myös terveydenhuollon työntekijöiden tiedot hivin tarttumisesta ja ehkäisystä ovat huolestuttavan puutteellisia. Tiedon puute näkyy hoitotilanteissa ennakkoluuloisina asenteina ja syrjivinä käytäntöinä.

”Hiv-tiedot sekä terveydenhuollossa että yleisväestössä ovat valitettavan heikolla tasolla. Yhteiskunta on jämähtänyt tilaan, jossa yksillä on todella ajantasaiset tiedot hivistä, ja toisilla käsitykset vastaavat vuosikymmeniä vanhoja tietoja”, kertoo Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen.

Lue koko tiedote osoitteessa https://www.maailmanaidspaiva.com/medialle/.
...

Maailman aids-päivänä perinteisesti muistetaan aidsiin menehtyneitä ja juhlitaan lääkityksen turvaamaa tervettä elämää – tällä kertaa Oodin kirjataivaassa. ✨

Tänä vuonna tuli täyteen 35 vuotta Positiiviset ry:n perustamisesta, ja reilut 40 vuotta ensimmäisestä Suomessa tehdystä hiv-diagnoosista. Näihin vuosiin mahtuu monta tarinaa.

1.12.2024 klo. 16 Keskustakirjasto Oodin kolmannen kerroksen Saarikoski -matolla kuullaan tarinoita hivin kanssa elämisestä. Tarinatuokion päätteeksi esiintyy Helsingin gay-kuoro @out_n_loud. 🙏

Lämpimästi tervetuloa mukaan kuuntelemaan, muistelemaan ja vaikuttumaan. ❤
...

Hyvää maailman aids-päivää! ❤

Maailman aids-päivänä, 1.12., hiv-työtä tekevät järjestöt muistuttavat, että stigma vaikuttaa hiv-positiivisten jokapäiväiseen elämään ja estää ihmisiä hakeutumasta hiv-testeihin.

Maailman aids-päivän kansainvälinen teema on tänä vuonna "Let communities lead". Yhteisöillä on keskeinen rooli hiv-tartuntojen ehkäisyssä sekä hiv-positiivisten hyvän elämänlaadun takaamisessa.

Hiviin ja stigmaan liittyvää työtä tekevät järjestöt, Positiiviset, Hivpoint ja Pro-tukipiste, haluavat tänä Maailman aids-päivänä korostaa yhteisöjen roolia tiedon välittäjinä ja turvallisten tilojen mahdollistajina.

Tuoreimpien selvitysten mukaan stigma vaikuttaa ihmisten kykyyn ja haluun hakeutua esimerkiksi terveydenhuollon palveluiden piiriin. Stigma voi aiheuttaa pelkoa esimerkiksi epäkunnioittavasta kohtelusta, epäolennaisista kysymyksistä tai tarpeettomista Omakantakirjauksista.

Järjestöt tavoittavat ihmisiä, joiden on eri syistä vaikea hakeutua julkisiin terveyspalveluihin. Yhteisöt voivat toimia paitsi tiedon välittäjinä myös turvallisina tiloina, joissa ihmiset voivat käydä testeissä ja saada tukea ilman pelkoa stigmasta tai syrjinnästä.

Lue lisää järjestöjen ajatuksia aiheesta osoitteessa https://www.maailmanaidspaiva.com.

#maailmanaidspaiva #worldaidsday #lääkittyhiveitartu #positiiviset #hivpoint #protukipiste
...