Medialle

Median edustajilla on merkittävä rooli hiviin liitetyn stigman vähentämisessä. Käyttämällä hivistä ja hiv-tartunnan saaneista asiallista ja kunnioittavaa kieltä, autat ennakkoluulojen purkamisessa ja edistät samalla kansanterveyttä ja tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Aloita päivittämällä omat tietosi hivistä!

Stigma vaikuttaa hiv-positiivisten elämään ja estää hakeutumasta testeihin

Suomi on onnistunut saavuttamaan kaikki YK:n UNAIDS:n 95-95-95 tavoitteet. Huolimatta tästä merkittävästä saavutuksesta vain 86 % Suomessa asuvista hiv-positiivisista on tietoisia tartunnastaan ja saa toimivaa lääkehoitoa. Keskeinen este on yhä stigma, joka vaikeuttaa hiv-tartunnan saaneiden pääsyä hoitoon ja tukipalveluihin.

“Suomessa hiv-tartunnat todetaan myöhään ja osalla sairaus on ehtinyt edetä aids-vaiheeseen asti. On väärin, että stigma estää ihmisiä pääsemästä testeihin ja hoitoon ajoissa”, toteaa Hiv-säätiön toiminnanjohtaja Vilma Pietilä.

Alle kolmannes pohjoismaalaisista tietää, että lääkitty hiv ei tartu

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan vain 28 % pohjoismaalaisista tietää, että lääkitty hiv ei tartu. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, että väärinkäsitykset hivin tartuntatavoista, hiv-hoidon vaikutuksista ja suhtautumisessa hiv-positiivisiin ovat yleisiä.

ECDC:n tuoreen raportin mukaan myös terveydenhuollon työntekijöiden tiedot hivin tarttumisesta ja ehkäisystä ovat huolestuttavan puutteellisia. Tiedon puute näkyy hoitotilanteissa ennakkoluuloisina asenteina ja syrjivinä käytäntöinä.

”Hiv-tiedot sekä terveydenhuollossa että yleisväestössä ovat valitettavan heikolla tasolla. Yhteiskunta on jämähtänyt tilaan, jossa yksillä on todella ajantasaiset tiedot hivistä, ja toisilla käsitykset vastaavat vuosikymmeniä vanhoja tietoja.”, kertoo Positiiviset ry:n toiminnanjohtaja Sini Pasanen.

Tutkimusten tuloksia käsitellään laajemmin Positiiviset ry:n Maailman aids-päivän erikoisjulkaisussa.


Maailman aids-päivän 1.12. tatuointitapahtuma syrjintää vastaan

Tatuointitaiteilija Scarlet järjestää Helsingin Hakaniemessä sijaitsevassa Blue Punk Tattoo -studiossa tatuointitapahtuman Maailman aids-päivänä 1.12. klo 11-18. Studioon voi tulla ottamaan tatuointia ilman ajanvarausta, ja valikoimista löytyy myös Scarletin suunnittelema Maailman aids-päivän teematatuointi. Tapahtumalla otetaan kantaa niin tatuointitoimialalla kuin muissakin yhteyksissä tapahtuvaa hiv-positiivisin kohdistuvaa syrjintää vastaan.

”Olin aivan ihmeissäni, kun huomasin tatuointistudioiden nettisivuilla lukevan, että he kieltäytyvät tatuoimasta ihmisiä tiettyjen terveyssyiden vuoksi. Hiv näytti olevan yksi isoimmista esteistä tatuoinneille. Se on syrjintää”, painottaa Scarlet.


Median edustajilla merkittävä rooli stigman vähentämisessä

Tänä päivänä hiviin liittyvä tutkimus on vaikuttavaa ja sitä kautta luotettavaa tietoa hivistä on saatavilla hyvin. Monilla on kuitenkin edelleen vanhentunutta tietoa hivistä, mikä näkyy myös ennakkoluuloina, turhina pelkoina ja syrjintänä hiv-tartunnan saaneita kohtaan. Siksi on erityisen tärkeää, että mediassa päivitetään tiedot hivistä ja ymmärretään sairauteen liittyvät sosiaaliset ja yhteiskunnalliset tekijät. Suomalaisten ja Suomessa asuvien asenteisiin ja tietoisuuteen hivistä vaikutetaan käyttämällä sairaudesta ja hiv-tartunnan saaneista ihmisistä asiallista ja kunnioittavaa retoriikkaa, oikeita käsitteitä ja sanastoa sekä asiantuntija- ja tutkimustietoa.

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa!

Luotettavaa tietoa hivistä